En dag fikk en engelsk bonde muligheten til å lytte til John Wesleys forkynnelse. John Wesley var en kjent predikant. Den dagen forkynte han om bruk av penger.

Wesley startet sin preken med følgende tanke: “Vi må strebe etter å akkumulere så mye som mulig, og må bruke alle våre evner til å finne måter å bli rike på”. Bonden nikket og sa til vennen sin som satte ved siden av ham: “Det stemmer”.

Så presenterte Wesley det andre punktet: “Vi må spare så mye som mulig”. Han fordømte overdreven sløsing. Bonden utbrøt: “Flott foredrag. Takk Gud. Jeg lever fortsatt nøysomt”.

Til slutt kom predikanten til det tredje punktet: “Vi må dele så mye som mulig med de trengende og de fattige rundt oss”. Da bonden hørte dette, ristet han på hodet og reiste seg og gikk umiddelbart.

Kjære brødre og søstre, det samme gjelder den rike unge mannen i dagens evangelium. Han ønsket å følge Jesus for å få evig liv. Han spurte Jesus: “Gode mester, hva skal jeg gjøre for å få del i det evige liv?”. Jesus så på ham og fikk ham kjær. Da sa han: “Selg alt du eier, og del pengene ut til de fattige, så får du en skatt i himmelen. Og kom så og følg meg”. Da mannen hørte dette, mørknet han til og gikk bedrøvet bort, for han var meget rik.

Kjære brødre og søstre, gjennom historien om den rike unge mannen i dagens evangelium, kan vi bekrefte følgende tre viktige overbevisninger for vårt trosliv.

For det første er Guds rike vår arv og den sanne lykken i vårt liv, og ikke penger, berømmelse, status eller noen eiendom i denne verden. Ja, den rike unge mannen i dagens evangelium er et sterkt bevis på det. Der betyr at rikdom ikke kan fylle ønsket om evig lykke dypt i menneskesjelen. Tvert imot kan rikdom lett bli en hindring for å møte sann lykke fra Gud. Samtidig, hvis vi vet hvordan vi skal fjerne alle hindringer for å nå frem til Gud, vil vi oppnå nettopp det. Etter å ha mottatt Gud, vil vi ikke lenger ønske noe annet.

Sankt Peter spurte Jesus: “Hva får vi når vi har forlatt alt og fulgt deg?” Jesus svarte: “Dere skal få hundrefold igjen, her i denne verden og i den kommende verden skal dere få det evige liv”.

For det andre er Jesus Kristus den eneste læreren som veileder oss til Gud. Faktisk bekreftet han selv: “Ingen kommer til Faderen uten ved meg”. Derfor erklærte sankt Peter også: “Hvis jeg forlater deg, vet jeg ikke hvem jeg skal gå til. Bare du har ordene om evig liv fordi du er Guds hellige”. Så vårt evige liv og sanne lykke er avhengig av vår holdning og vårt forhold til Jesus Kristus.

Bror Charles de Foucault mente: “Å kjenne Jesus Kristus er alt, resten er ingenting. Å kjenne Jesus Kristus er å elske og være ett med ham”.

For det tredje må vi gi opp alt i livet for å følge Jesus Kristus. Jesus sier: “Den som vil følge etter meg, må fornekte seg selv og ta sitt kors opp hver dag og følge meg”. Jesus Kristus oppfordrer oss til å gi opp det vi har, og det som fyller livene våre for å tilhøre ham mer fullstendig. Det betyr at vi må gi avkall på en overfladisk, religiøs livsstil uten overbevisning og kjærlighet, og spesielt engasjere oss i å leve, vitne og forkynne Jesus Kristus til de rundt oss.

Faktisk kan den rike unge mannen ikke følge Jesus fordi han ikke kan elske og ofre alt for trengende, lidende og ulykkelige mennesker. Han mislykkes fordi han mangler kjærlighet til Gud og andre mennesker.

Herre, hjelp oss å vite hvordan vi skal bruke materiell rikdom i dette livet til å tjene deg og også elske og hjelpe andre, spesielt de fattige og syke, slik at vi kan få del i det evige liv i himmelen.

Amen.