Sankt Damian, de spedalskes apostel, forlot sitt hjemland da han var 23 år gammel for å forkynne Guds ord på Hawaii. Han oppsøkte forlatte spedalske for å elske og tjene dem, og han våget å ofre livet for dem. Han fikk spedalskhet av folket han tjente og døde sammen med dem av sykdommen.

Ved kanoniseringsseremonien sa pave Benedikt XVI: “ Uten frykt eller avsky valgte Damian å reise til Hawaii for å tjene de spedalske som var blitt forlatt av alle. Derfor tok han på seg samme lidelse som de hadde. Han ble spedalsk med de spedalske og følte familietilhørighet til dem”.

Kjære brødre og søstre, i dagens evangelium kom Jakob og Johannes frem til Jesus og sa: “Mester, lov oss at vi skal få sitte ved din side, når du troner i din herlighet – den ene ved din høyre og den annen ved din venstre”.

Jesus kalte disiplene til seg og sa: “Dere vet hvordan de som kalles folkenes ledere rår som herrer over dem, og hvorledes stormennene lar andre få føle sin makt. Men slik skal det ikke være blant dere. Den som vil regnes for stor blant dere, han skal være alles tjener, og den som vil være den første, han skal være alles slave. Menneskesønnen er nemlig ikke kommet for å la seg tjene, men for selv å tjene, og gi sitt liv som løsepenge for de mange”.

Ved denne anledningen lærte Jesus sine disipler i fortiden og oss i dag om å tjene andre i ydmykhet gjennom sitt liv i tjeneste i denne verden.

Jesus adlød og tjente sine foreldre- sankt Josef og Jomfru Maria – i 30 år i Nasaret. Jesus tjente sine venner ved å velge ut og utdanne dem for å bli sanne apostler. Jesus tjente menneskene gjennom mirakler: lamme kunne gå, stumme kunne snakke, blinde kunne se. Han helbredet de syke og vekket opp de døde, som Lasarus. Jesus tok alltid hensyn til og tjente syndere og svake mennesker som skatteoppkrevere, prostituerte, spesielt barn og kvinner.

Jesu tjeneste nådde sitt høydepunkt da han bøyde seg ned for å vaske disiplenes føtter og frivillig aksepterte lidelse og ofret livet for menneskene han tjente som han sa: “Menneskesønnen er nemlig ikke kommet for å la seg tjene, men for selv å tjene og gi sitt liv som løsepenge for de mange”.

Kjære brødre og søstre, gjennom dåpen blir vi Guds barn og Jesu søsken. Derfor er vi kalt til å følge Jesu eksempel for å tjene og vie våre liv til andre slik Jesus sa: “Dere kaller meg mester og herre, og dere gjør det med rette, for jeg er det. Når jeg som er herren og mesteren, har vasket deres føtter, så må også dere vaske hverandres føtter. Jeg har gitt dere et forbilde: slik jeg har gjort mot dere skal også dere gjøre”.

Dette betyr at vi bør tjene hverandre i kjærlighet, ydmykhet, oppriktighet og glede.

I familien  bør mann og kone alltid elske, tilgi og tjene hverandre. Foreldre og barn må alltid tenke på hvordan de skal elske, bry seg, ofre og tjene hverandre. Søsken bør alltid støtte hverandre, beskytte og hjelpe hverandre.

Herre, måtte vi bli gjennomsyret av din tjenesteånd, slik at vi alltid kan elske, tjene hverandre og være villig til å ofre våre liv for andre, så vel for våre kjære i familien som for dem som lider, er syke og fattige i samfunnet.

Amen.