Retrettleder og organisator:
bror Haavar Simon Nilsen OP, Sankt Dominikus kloster

Hvile i bønn

Den skotske øya Iona gav utspring til keltisk spiritualitet, og ble et åndelig kraftsenter som har vart helt frem til i dag. Kanskje er tiden inne for å sette av en uke til stillhet og bønn i et landskap som leder oss nærmere Gud og oss selv?

En retrett på Iona er unik: Her møter vi opphavet til den keltiske tradisjonen, der den hellige Colomba grunnla den første kommuniten i 563. Den naturnære spiritualiteten som preger den keltiske åndeligheten gjør opplevelsen av stedet unikt. Den store naturnærheten, kulturlandskapet med sauene og alt det andre dyrelivet, møtet med elementene (havet, vinden, sol og regn, hei og fjell, sand og gresskledte jorder) og det åpne landskapet åpner også sinnet for Guds nærvær. Grunnleggeren av The Iona Community, George MacLeod, kalte Iona for «A thin place», «et tynt sted», der skillet mellom himmel og jord, mellom det jordiske og det hellige var ekstra tynt. Her har vi anledning til å legge bak oss det hastige, for å la bønnen, stillheten og naturens egne lyder fylle oss med sitt hellige nærvær.

Columba Bay. foto: br Haavar Simon Nilsen ©P

Opplegg:

Tidsrom: lørdag 25. april til lørdag 2. mai

Dette gjelder selve oppholdet, med ankomst lørdag ettermiddag, og avreise uken etter lørdag morgen den 2. mai.

Hvem kan delta? Alle er velkommen til å delta på retretten, uavhengig av kirkelig tilhørighet. På Iona samles vi om vår felleskristne arv, og retter oppmerksomheten mot Guds nærvær i våre liv. Vi deler bønn og retrettforedrag, og samles til felles messefeiring der vi reflekterer over dagens tekst i møte med våre liv.

Sted: Vi bor på Bishops house, et retrettsenter som tilhører den episkopale kirken i Skottland. De har 7 enkeltrom og 8 dobbeltrom i et hus som ligger helt nede ved «the sound of Iona», sundet mellom Iona og øya Mull. Stedet er velholdt, med en enkel stil og god anledning til ro og fordypning. Vi vektlegger ro og stillhet, med rom for bønn og fordypning.

Bishops house. foto: br Haavar Simon Nilsen ©P

 Reise:

Deltagerne sørger selv for reisen til og fra Galsgow. Man må regne avreise fra Norge fredag 24. april, med en overnatting i Glasgow før avreise med tog eller buss til Oban, derfra til Craignure (på øya Mull), buss til Fionnphort, og endelig den lille ferga over The sound of Iona og ankomst Bishop’s house. Det er en sjarmerende reise, særlig om man velger tog-alternativet som går fra lavlandet over en vakker fjellovergang før man ender opp i Oban. Ombord på båten venter klassisk Fish’n’chips for de som vil.

Jeg vil være tilstede i Glasgow fra fredag ettermiddag 24. april, og vil hjelpe med kjøp av togbillett m.m.. Lørdag morgen den 25. april møtes alle som ønsker det opp på stasjonen, der det blir felles avreise mot Oban, og derfra båt videre mot Iona. Jeg kan sørge for billettkjøp fra Glasgow til Iona t/r for de som ønsker det.

Man må regne flykostnader til England (Edinbourg, Aberdeen, London eller Glasgow), evt. tog til Glasgow, tog mellom Glasgow og Iona, fergekostnader og buss til Fionnphort, og fergen over til Iona. Reisen fra Glasgow til Iona tur retur vil komme på mellom 60-70£. Jeg tilbyr å organisere reisen mellom Glasgow og Iona.

Sound of Iona. foto: br Haavar Simon Nilsen ©P

Foreløpig program:

Lørdag 25. april:
Oppmøte på Bishops house, Iona lørdag 25. april om ettermiddagen
Messe, kveldsmåltid, innledning til retretten ved p. Haavar lørdag kveld.

Søndag 26. april:
Messe på engelsk kl 11 i The Michael Chapel, Iona Abbey.
Frivillig ettermiddagsvandring til Machair på vestsida av øya. Værforbehold.

Mandag 27. april til fredag 1.mai:
Dagen starter med Laudes (morgenbønn) og et halvtimes foredrag. Dagene disponeres fritt, det er anledning for å ta med seg matpakker og dra ut på vandringer. Vi har messe om ettermiddagen, middag, og kompletorium på kvelden.

I løpet av uken, været tatt i betraktning, blir det tilbud om felles utflukter til Colomba bay (sør på øya), en tur rundt nordspissen og opp på Dun I, og båttur til Staffa og det unike fuglelivet en god halvtimes båttur nord for Iona (pris: 30 €).

Det vil være anledning til skriftemål, sjelesorg og åndelig veiledning. Det feires messe med kort refleksjon hver dag mandag til fredag.

Lørdag 2. mai:
Morgenbønn, frokost, avreise.

Iona abbey. foto: br Haavar Simon Nilsen ©P

Kostnader

Pris pr person: 9500,- for enkeltrom*, 7.500,- for dobbeltrom/dele rom*.
Dette innbefatter full pensjon fra lørdag 25. april til lørdag morgen 2. mai

  • Prisene vil kunne stige som følge av evt. store endringer i kronekursen.

Påmelding og videre spørsmål: kontakt p. Haavar:
haavar.simon@gmail.com
tlf: 958 73 504

Velsignelse ved reisestart

Måtte vegen stige opp for å møte deg,
måtte vinden alltid fylgje deg i ryggen,
måtte sola alltid skine varmt på andletet ditt.
Regnet fell mjukt på åkrane dine,
og til vi igjen møtest,
måtte Gud bere deg i sine hender.

foto: br Haavar Simon Nilsen ©P